pingwiny w afryce

Pingwiny w Afryce? Poznajcie pingwiny z Boulders Beach

Co może być piękniejszego niż rodzinny spacer promenadą, kiedy otacza Cię cała kolonia pingwinów? Jeżeli zastanawiasz się jak żyją te zwierzęta w Afrycie, odwiedź Boulders Beach. Możesz tam również odpocząć na miękkim piasku, popływać w zatoce lub spacerować po pięknych promenadach. Pamiętaj, że jest kilka zasad, które panują na terenie False Bay. Z artykułu dowiesz się też, skąd pingwiny przybyły do Afryki, przecież kojarzone są głównie z terenami Antarktydy!

Pingwiny z Afryki

Pingwin afrykański i cała jego kolonia osiedliła się na miękkim białym piasku pośród granitowych skał Afryki w 1982 r. Głazy chronią plażę przed burzowymi falami, dzięki czemu miejsce okazało się przyjazne dla zwierząt. Szacuje się, że obecna populacja wynosi 2000 do 3000 zwierząt, choć jego liczba z roku na rok spada. Obecnie istnieje 28 kolonii pingwinów, z których tylko cztery żyją na kontynencie afrykańskim.

Początkowo osiedlały się na terenie Australii, Antarktydy oraz Ameryki Południowej. Na terenie Afryki osiedliły się dopiero 30 milionów lat po tym, jak pierwszy raz pojawiły się w Afryce. Obecnych było wtedy dużo więcej gatunków – archeolodzy odkryli skamieniałości przynajmniej czterech innych gatunków pingwinów. Niestety wszystkie starożytne gatunki już wymarły.

pingwiny afryka
Pingwiny przybyły w to miejsce po raz pierwszy w 1983 roku z wyspy Dyer

Gdzie znajduje się Boulders Beach?

Boulders Beach znajduje się na Półwyspie Przylądkowym w Simon’s Town na przedmieściach Kapsztadu. Jest to prowincja Western Cape, która należy do Republiki Południowej Afryki. Plaża jest również częścią Parku Narodowego Góry Stołowej, która jest uważana za najbardziej płaskie wzgórze na świecie.

Więcej o Kapsztadzie przeczytasz w naszym artykule: Kapsztad – jakie atrakcje skrywa stolica RPA?

Plaża charakteryzuje się bogatą roślinnością oraz przejrzyście czystą wodą z zatoki False Bay. Z drugiej strony można podziwiać osłonięte zatoczki, które są częściowo otoczone przez granitowe głazy, których wiek szacuje się na 540 milionów lat.

Znajduje się tam również najpopularniejsze miejsce rekreacyjne oraz idealny punkt widokowy do oglądania pingwinów – Foxy Beach. Wybudowano tam nowe promenady, które się ciągną się nawet przez kilkaset metrów. Można tam również pływać, lecz miejsce dla ludzi odgrodzono od terenu kolonii pingwinów.

Skąd pingwiny wzięły się w Afryce?

Badacze twierdzą, że są dwie możliwe przyczyny migracji pingwinów do Afryki. Mogły tam przybyć przypadkowo, przy innej okazji lub pochodzą z jednej grupy migrantów, która przybyła do Afryki już dawno temu.

Mówi się, że na południowym Atlantyku są dwa prądy oceaniczne, które mogły pomóc pingwinom w dotarciu do Boulder Beach. Roboczo nazwano je „pingwinowym przenośnikiem taśmowym”. Ta teoria pozwala również na wyjaśnienie, dlaczego pingwiny nie mogły dostać się na Madagaskar. Zarówno na wschodzie, jak i zachodzie prądy mogę jedynie w ograniczonym stopniu transportować pingwiny.

Pingwin afrykański zadomowił się na tym kontynencie, mimo niskiego poziomu wód, co do dziś zadziwia badaczy. Rybacy oraz foki konkurują z pingwinami o pożywienie, co wpływa na zagrożenie wyginięciem.

Zwiedzanie kolonii pingwinów na Boulders Beach

Boulders Beach to jedyne miejsce na świecie, gdzie można z bliska oglądać kolonię pingwinów. Zbudowano trzy promenady, które przystosowane są także do osób poruszających się na wózku inwalidzkim. Ciągną się przez wydmy oraz różnorodną roślinność. Na promenadach może pomieścić się łącznie 60 000 odwiedzających.

Warto mieć ze sobą gotówkę, gdyż pobierana jest opłata w wysokości 65 randów (1 rand to ok. 25 groszy), która przeznaczana jest na ochronę pingwinów.

Pamiętaj, że na Boulders Beach zakazane jest:

  • karmienie pingwinów
  • podchodzenie bardzo blisko zwierząt
  • spożywanie alkoholu i palenie papierosów
  • używanie łodzi i kajaków
  • łowienie ryb
  • zanieczyszczanie plaży

Gatunek zagrożony wyginięciem

Pingwin afrykański to gatunek zagrożony wyginięciem. W ostatnich latach jego kolonie zmniejszyły się czterokrotnie. Naukowcy mówią, że jeżeli kolejne lata będą liczyły podobne spadki populacji, możliwe, że za 15 lat pingwiny całkowicie znikną z Afryki.

Masa ciała tych pingwinów nie przekracza 5 kg, potrafią nurkować do 130 m, przez co nazywane są również „tońcami”. Zwierzęta te są monogamistami, dorosłe prowadzą osiadły tryb życia. Młodsze osobniki po osiągnięciu samodzielności, rozpraszają się daleko od kolonii, a potem w okresie rozrodczym wracają do rodzimej kolonii, aby się rozmnażać. Potrafią przemieścić się w zasięgu nawet 60 do 100 km. Wędrują tam i z powrotem między koloniami w Cape Town i Namibii.

pingwin afrykański
Pingwiny afrykańskie

Wyginięcie jest spowodowane połowami, niszczeniem siedlisk, zanieczyszczeniem wody oraz wzmożoną działalnością turystyczną. Boulders i inne otaczające plaże stanowią część Morskiego Obszaru Chronionego Parku Narodowego Gór Stołowych, dzięki czemu pingwiny są chronione, a plaże regularnie czyszczone.

Pingwin afrykański najczęściej zamieszkuje południowoafrykańskie wybrzeża od Namibii do południowego Mozambiku. Można zobaczyć je także w ZOO, które mieści się we Wrocławiu.