australia zwierzęta

15 najciekawszych zwierząt Australii

Fauna Australii różni się zasadniczo od fauny innych rejonów świata. Gatunki zwierząt, jakie można obserwować w kraju są absolutnie unikatowe i niespotykane na żadnym innym kontynencie. Bardzo duży procent gatunków ssaków, płazów, gadów oraz ptaków zamieszkujących ten kraj zaliczanych jest do endemitów. Sprawdź jakie zwierzęta możesz spotkać w Australii!

Jakie zwierzęta można spotkać w Australii?

W Australii występuje wiele gatunków zwierząt, których nie można znaleźć nigdzie indziej na świecie. Kraj znajduje się w kilku strefach klimatycznych, poszczególne gatunki zwierząt występują więc w najodpowiedniejszych dla nich miejscach o optymalnych warunkach. Ze względu na swoje położenie oraz różnorodność tutejszej flory i fauny Australia jest popularnym kierunkiem turystycznym. Jakie są charakterystyczne ciekawe zwierzęta w Australii?

Kangury

Kangury to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalne zwierzęta z Australii. Są wizytówką kraju oraz najpopularniejszym gatunkiem ssaków występującym na kontynencie. Kangury, tak jak emu, nie potrafią chodzić do tyłu – m.in. dzięki temu znajdują się w herbie Australii, czym symbolizują naród idący do przodu. To zwinne, skoczne zwierzę spotkać można niemal w każdym zakątku kontynentu – nawet w miejskich parkach. Kangur jest największym przedstawicielem rodziny torbaczy, co oznacza, że jest bliskim kuzynem koali.

Te fascynujące zwierzęta potrafią skoczyć na wysokość 3 metrów. W utrzymaniu równowagi podczas wykonywania skoków pomaga im długi i ciężki ogon. Samce kangurów mogą onieśmielać swym wyglądem, niektóre mierzą nawet 2 metry i mogą ważyć do 90 kilogramów. Największą ich siłą nie jest jednak ich wielkość, ale siła mięśni. Najbardziej znanymi gatunkami kangurowatych są: australijski torbacz – kangur olbrzymi, kangur rudy (największy z torbaczy) i kangur szary. Mają one bardzo dobrze rozwinięty słuch, węch oraz wzrok. Co ciekawe, po urodzeniu mały kangur ma zaledwie 2 cm i przez około 10 miesięcy żyje w torbie matki, żywiąc się mlekiem.

Australijczycy często traktują kangury jak zwykłe szkodniki. Dlaczego? Te niesamowite zwierzęta są niczym sarny i dziki w Polsce – bliskie spotkania z kangurami są tutaj przyczyną większości wypadków samochodowych.

Koala

Koala to słynny torbacz z Australii, który jest kuzynem wombatów, kangurów i diabłów tasmańskich. W Australii można je spotkać głównie wzdłuż wybrzeża Queensland. Charakterystyczne szare „misie” znaczną część swojego życia spędzają na najwyższych gałęziach drzew eukaliptusowych. Koala australijska jest zwierzęciem roślinożernym, a jej pożywienie stanowią głównie liście eukaliptusa – każdego dnia spożywa ich od 0,5 kg do 1 kg. Co ciekawe koala schodzi na ziemię tylko po to, aby przejść na kolejne drzewo i potrafi spać nawet do 20 godzin dziennie.

torbacz z australii

Kuoka krótkoogonowa

Kuoki (quokki) uchodzą za najszczęśliwsze zwierzęta w Australii. Zamieszkują one australijskie lasy tropikalne w południowo-zachodniej części kraju. Są one średniej wielkości (osiąga długość 55 cm, ogon ok. 30 cm) i ważą tyle co mały pies (od 2 kg do 4 kg). Kuoka nie jest typem samotnika, spędzają czas w niewielkich grupach. Mają dość długie i gęste futro w rudo-brązowym kolorze. Żywią się roślinami, zaś same mogą stać się pożywieniem dla lisów. Kuoka krótkoogonowa jest dzikim gatunkiem i choć wygląda rozczulająco i garnie się do ludzi nie można jej udomowić. Na terenie Australii obowiązuje zakaz dotykania oraz karmienia kuoków – turyści mimo tego, chętnie robią sobie z nimi selfie. Ten mały kangur o twarzy myszy jest jednym z powodów, dla którego warto przemierzyć Australię.

Kolczatka australijska

Kolczatka australijska jest dość małym ssakiem z wyglądu przypominającym jeża. Ma czarne ubarwienie i pokryta jest jasnymi kolcami. Zamieszkuje tereny skaliste, leśne i pustynne w Australii oraz Nowej Gwinei. Kolczatka jest aktywna głównie w nocy. W ciągu dnia skrywa się w wykopanych przez siebie norkach, pniach i szczelinach skalnych. Charakteryzuje ją słaby wzrok, ma natomiast doskonały węch. Żywi się owadami i ich larwami. Do ich złowienia używa długiego języka pokrytego na końcu lepką śliną. Gdy wyczuje zagrożenie ma zwyczaj zakopywać się w ziemi z dużą prędkością lub zwijać się w kulkę, podobnie jak jeż.

Dingo

Dingo jest bardzo ciekawym zwierzęciem występującym w Australii. Z wyglądu przypomina zwykłego psa. Jest to jednak dziki pies australijski, który żywi się gryzoniami, królikami i innymi małymi zwierzętami. Charakteryzuje się szczupłą budową ciała i dość szeroką, krótką głową o smukłym pysku. Dingo waży do 20 kg, ma szpiczaste, sterczące uszy i puszysty ogon. Choć na większości zdjęć dostępnych w Internecie zazwyczaj występuje w piaskowo-pomarańczowym kolorze, w rzeczywistości może być czarny, brązowy, a nawet biały.

Kazuary

Kazuar to duży (jeden z największych) naziemnych ptaków o nieprzyjemnym wyrazie „twarzy”. Dorosłe osobniki osiągają nawet 2 metry wysokości i ważą do 85 kilogramów. Mają ostre pazury, które wieńczą masywne nogi i kostną narośl na czubku głowy. Są uważane za wyjątkowo groźne, ponieważ zaciekle bronią swojego terytorium. Żyją samotnie w gęstym lesie, w pary łączą się tylko w okresie godowym. Ich pożywieniem są głównie owoce, grzyby, a także owady i inne bezkręgowce. Co więcej, dzięki bardzo aktywnej wątrobie i krótkich jelitach są zdolne do spożywania owoców toksycznych dla innych zwierząt.

Emu

Emu jest drugim – zaraz po strusiu – największym żyjącym ptakiem na świecie. Potrafi biegać z prędkością nawet 50 km/h. Ma lekko zredukowane skrzydła, długie nogi zakończone trzema palcami oraz brązowo-czarne upierzenie. Żyje na otwartych, równinnych obszarach Australii. Choć emu nie potrafi latać, jest doskonałym pływakiem. Dobry wzrok i słuch pozwala mu na wykrywanie zagrożeń z dużej odległości. W poszukiwaniu pokarmu – owoce, nasiona, owady – przemierza rocznie setki kilometrów. Podobnie jak kangur, emu również widnieje w herbie Australii, ponieważ nie potrafi chodzić do tyłu, co czyni go odpowiednim symbolem postępu.

zwierzęta australii

Wombat

Wombat to torbacz, który występuje w całej południowo-wschodniej Australii. Ma mocne pazury i zęby służące do kopania nor i przeżuwania korzeni drzew. Długość ciała wombata wynosi ok. 1 metra, a masa ciała waha się w granicach 25-40 kilogramów. Wombaty są roślinożerne i spędzają czas na suchych, otwartych terenach. Mają obniżony metabolizm, przez co nie potrzebują dużych ilości pokarmu. Prowadzą samotny tryb życia. Większość czasu spędzają w wykopanych przez siebie norach, aktywne są dopiero nocą. Wombaty żywią się głównie trawami, korzeniami i liśćmi.

Jaszczurki

Jaszczurki są najliczniej reprezentowanymi gadami w Australii. Charakteryzują się mocno wydłużonym ciałem. Mogą mieć cztery nogi lub nie mieć ich wcale (jaszczurki beznogie, jak np. padalec zwyczajny). Powszechnym systemem obronnym jaszczurek jest autotomia, czyli zrzucenie ogona – gubią go, aby zmylić napastnika i dać sobie szansę na ucieczkę. Ogon jaszczurki odrasta, lecz nigdy nie tak długi jak pierwotny. Nie wszystkie jaszczurki tak robią: warany, agamy, kameleony nie odrzucają ogona. Największa jaszczurką występującą w Australii jest waran wielki – może osiągnąć ponad 2 metry długości. Najcięższe jaszczurki z tego gatunku mogą ważyć nawet 20 kilogramów.

Niebezpieczne zwierzęta Australii – czy jest się czego bać?

Australia jest ogromnym, bardzo różnorodnym krajem. Kusi egzotyką i wysokimi temperaturami. Przy całym swym naturalnym uroku, bywa również śmiertelnie niebezpieczna. Mówi się, że „wszystko w Australii chce Cię zabić” – to nie do końca prawda. Oczywiście, niektórych zwierząt lepiej nie spotykać na swej drodze, ale zachowując wszelkie, niezbędne środki ostrożności minimalizuje się ryzyko. Nie taka Australia straszna jak ją malują, dlatego nie warto rezygnować z planowania podróży do tego niezwykłego miejsca.

Pająki w Australii

Pająki są grupą zwierząt, których podróżując po Australii nie da się nie zauważyć. Występują nie tylko w buszu, ale także na przedmieściach wielkich miast. Aby ograniczyć ryzyko niechcianego spotkania z pająkiem najlepiej unikać ławek w parkach, zapuszczonych garaży czy niesprzątanych zakamarków. Nie należy jednak przejmować się nimi zanadto – tutejsi medycy radzą sobie doskonale z takimi przypadkami.

Ptasznik australijski

Atraks, zwany również ptasznikiem australijskim występuje w pasie leśnym w południowo-wschodniej Australii. Charakteryzuje go masywne, błyszczące ciało i brązowo ubarwiony odwłok. Jego siedliskiem są lasy, miejskie parki i ogrody z licznymi kryjówkami – zamieszkuje też budynki takie jak szopy czy stodoły. Najbardziej aktywny jest o zmierzchu i nocą, dnie spędza w ukryciu. Co ciekawe, samice dożywają nawet 20 lat. Atraks jest drapieżny, a jego jad bardzo silny. Ukąszenie jest bolesne i niebezpieczne dla człowieka – jad samców jest kilkukrotnie silniejszy niż samic.

Australijska czarna wdowa – Latrodectus hasselti

Australijska czarna wdowa charakteryzuje się ubarwieniem – jej główny kolor to czarny, a odwłok ozdabia czerwony ornament. Jest dzięki temu jednym z najbardziej rozpoznawalnych pająków na świecie. Osiąga średnio do 1,5 cm, z odnóżami do 5 cm, lecz mimo małych rozmiarów nie należy jej lekceważyć. Ukąszenia tego pająka są bardzo bolesne i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Objawy obejmują ogólny ból i obrzęk w miejscu ugryzienia, który rozchodzi się po całym ciele, a także nadmierna potliwość i nudności. Odkąd wynaleziono surowicę na jad (1956 r.) nie odnotowano śmiertelnych ukąszeń przez tego pająka.

pająki w australii

Węże Australii

Faktem jest, że w Australii żyje wiele z najbardziej jadowitych węży na świecie, ale wbrew pozorom ukąszenia przez węże nie są tak częste jakby mogło się wydawać. Węże przemieszczają się bezszelestnie więc trudno zauważyć je w gęstej trawie. Podczas ataku nie wbijają się one głęboko, więc aby maksymalnie ograniczyć ryzyko należy założyć buty za kostkę i długie spodnie, wtedy nawet jeśli dojdzie do ukąszenia wąż wbije się tylko w but, a człowiekowi nic się nie stanie. Dobrze ograniczyć spacery w wysokiej trawie lub buszu co również znacząco zniweluje możliwe zagrożenie.

Eastern brown snake – Pseudonaja textilis

Nibykobra siatkowana to najbardziej jadowity wąż zamieszkujący Australię, zaraz po tajpanie pustynnym to drugi najgroźniejszy wąż świata. Jest bardzo agresywny, szybki i dość często pojawia się w okolicach domów w poszukiwaniu pożywienia. Jego jad jest tak silny, że niewielka dawka wystarcza do zabicia człowieka. Powoduje postępujący paraliż i blokuje krzepnięcie krwi, jego ofiara traci przytomność w kilka minut. Na szczęście większość jego ukąszeń jest „sucha”, czyli bez wstrzyknięcia jadu. Jego długość wynosi od 1,5 m do 2 m, jednak najdłuższe okazy mogą osiągać nawet 2,5 m.

Wąż tygrysi

Węże tygrysie to australijskie zwierzęta, które występują w południowo-zachodniej i południowo-wschodniej Australii zazwyczaj na terenach podmokłych. Ich głównym pokarmem są małe ssaki, ptaki, żaby i jaszczurki. Mają żółtooliwkową barwę z brązowymi, szarymi lub prawie czarnymi pasami i żółtym spodem. Mogą osiągać do 1,5 m długości. Wąż tygrysi unosi i spłaszcza głowę jak kobra, przez co wydaje się bardzo agresywny – jest to jednak postawa obronna. Gady rzadko atakują bez powodu.

Tajpan australijski

Tajpan to wąż, który uchodzi za jedno z najbardziej niebezpiecznych zwierząt na świecie. Wyróżnia się dwa rodzaje tajpana – australijski i pustynny. Gorszą sławą cieszy się tajpan pustynny, ponieważ jego jad uznano najbardziej toksycznym na świecie. Tajpan australijski osiąga do 2,5 m długości i ma brązowy kolor. Jest niesamowicie szybkim gadem, który atakuje gdy poczuje zagrożenie. Jego jad jest śmiertelny dla człowieka. Pośród wszystkich australijskich węży ma on najdłuższe zęby jadowe. Spotkać go można głównie w rejonach przybrzeżnych na północy i północnym-wschodzie Australii.

Krokodyle w Australii

W Australii żyją dwa rodzaje krokodyli: słodkowodne i słonowodne. Te duże gady charakteryzuje wydłużona, uzębiona paszcza, masywne ciało i długi ogon. Na lądzie poruszają się sprawnie tylko na małych odległościach, są jednak dobrymi pływakami – ułatwia im to ogon. Są zwierzętami niezwykle agresywnymi i niebezpiecznymi dla człowieka.

Krokodyl różańcowy (saltwater crocodile)

Jest największym współcześnie żyjącym gadem, a także największym drapieżnikiem na lądzie i rzekach całego świata. Jak wskazuje jego angielska nazwa, występuje w słonych wodach. Krokodyl różańcowy ma szeroki pysk i bardzo silne szczęki. Ma szaro-brązowe ubarwienie i żółtawy spód. Na jego ogonie znajdują się widoczne ciemne pręgi. Krokodyle różańcowe zasiedlają wody Australii i można je spotkać nawet na otwartym morzu. Dorosły krokodyl osiąga długość nawet 7 metrów i ciężar jednej tony. Ten groźny drapieżnik poluje na duże zwierzęta – nawet na rekiny. Stanowi realne zagrożenie dla człowieka.

zwierzęta w australii

Krokodyl australijski (freshwater crocodile)

Krokodyl australijski występuje w północnej części Australii. Porusza się w niezwykły dla krokodyli sposób – na krótkich dystansach potrafi galopować niczym koń. Osiąga maksymalnie 3 metry długości i zazwyczaj nie jest groźny dla człowieka (o ile ten go nie sprowokuje). Jego pysk jest węższy i dłuższy niż krokodyla różańcowego, krokodyl australijski ma też ostrzejsze zęby. Gdy atakuje chwyta zdobycz błyskawicznym ruchem głowy w bok. W czasie pory suchej, kiedy brakuje zdobyczy, długo głoduje. Występuje w zbiornikach wody słodkiej czyli rzekach, jeziorach czy na mokradłach.

Niebezpieczne meduzy

Mogłoby się wydawać że największym zagrożeniem w wodach Australii są rekiny lub krokodyle – otóż nie, najczęstsze szkody wyrządzają tu niepozorne meduzy. Można je spotkać w ujściach rzek i płytkich wodach oceanu na północnym wybrzeżu Australii. Zauważyć można (a nawet powinno się) znaki ostrzegające przed kąpielą. W niektórych miejscach umieszczane są siatki, które mają na celu zabezpieczyć brzeg – niestety nie zawsze udaje się to przy mniejszych meduzach. Na plaży często dostępny jest zwykły ocet, który szybko naniesiony na skórę niweluje przykre konsekwencje oparzenia.

Osa morska

Osa morska to meduza, której ciało przypomina przeźroczyste pudełko – stąd angielska nazwa box-jellyfish. Jej maksymalna wielkość to 25 cm, a czułki, w których znajdują się miliony komórek parzydełkowych mogą osiągać nawet do 3 m długości. Meduza czeka na swoją ofiarę, a kiedy ta się zbliży, obejmuje ją swoimi mackami, którymi przekuwa skórę i rozprowadza truciznę. Poparzenie powoduje ekstremalny ból, któremu towarzyszy okropne uczucie palenia. W ekstremalnych przypadkach może zabić człowieka w 2 do 5 minut. Ochronę przed oparzeniem może stanowić pływanie w kombinezonach do nurkowania (piankach). Kostkomeduza zamieszkuje wody północnego wybrzeża Australii. Szczególnie agresywna jest w sezonie od października do maja, w którym przypada okres rozmnażania. Obecnie dostępna jest surowica, która zniwelowała ilość przypadków śmiertelnych.

Meduzy Irukandji

Meduzy Irukandji są najmniejszymi i jednymi z najbardziej jadowitych meduz na świecie. Dorosła meduza jest przeźroczysta i osiąga wielkość 1 cm3 (wielkość małego orzecha), więc zobaczenie jej podczas kąpieli w oceanie jest niemożliwe. Meduzy Irukandji zamieszkują północne wody Australii i są w stanie wystrzelić truciznę w ofiarę, wywołując bardzo groźne dla zdrowia i życia objawy, tzw. syndrom Irukandji. Meduzy przemieszczają się w bardzo dużej liczbie, więc kiedy pojawiają się w pobliżu wybrzeża to od razu w setkach tysięcy osobników. Siatki rozmieszczone w niektórych fragmentach plaży nie zawsze są w stanie uchronić kąpiących się wczasowiczów przed tak małym lecz niezwykle groźnym stworzeniem jakim jest meduza Irukandji.

niebezpieczne meduzy

Gdzie można spotkać dzikie zwierzęta w Australii?

Australia jest najmniejszym kontynentem, a jednocześnie największą wyspą na świecie – jest ponad 24 razy większa od Polski. Dzięki izolacji od reszty świata rozwinęły się tu nieznane nigdzie indziej formy życia – cztery na pięć australijskich zwierząt występuje tylko w tej części świata. Fauna Australii jest unikalna i niemal na każdym kroku spotkać można różne australijskie zwierzęta.

Rezerwat Tidbinbilla – Canberra

Rezerwat składa się z dużego dna doliny, góry Tidbinbilla i pasma Gibraltar. Obszar chroniony zajmuje powierzchnię 54,5 km2. Rezerwat przyrody Tidbinbilla jest domem dla szerokiej gamy australijskich zwierząt żyjących w różnych siedliskach subalpejskich, w tym na łąkach, terenach podmokłych oraz wilgotnych i suchych lasach. Jest oddalony od stolicy Australii – Canberry, o około 40 kilometrów w przepięknej dolinie otoczonej wznoszącymi się łagodnie górami. Można spotkać tu wiele gatunków dzikich zwierząt takich jak kangury, koale, dziobaki, emu, a także wiele innych ptaków i gadów. Jest to wyjątkowe miejsce do bliższego poznania dzikich zwierząt w ich naturalnym środowisku.

W rezerwacie znajdują się wolnostojące wybiegi, w których przebywają niektóre zwierzęta objęte programem odbudowy gatunku – dzięki temu mogą istnieć tak jak na wolności, w siedliskach wolnych od drapieżników.